Pagina is aan het laden

Olieachtige drijflaag op Merwedekanaal blijkt onschadelijke algenlaag

Gepubliceerd op: 19 September 2024

Olieachtige drijflaag op Merwedekanaal blijkt algenlaag

Utrecht - In de afgelopen weken heeft Waterschap De Stichtse Rijnlanden meerdere meldingen ontvangen van een olieachtige drijflaag op het oppervlaktewater van het Merwedekanaal. Deze meldingen kwamen van verschillende locaties, waaronder de Jaarbeurs, Veilinghaven en de Prozeeweg in Utrecht.

Naar aanleiding van deze meldingen voerde toezichthouder J.D. Tieland op 31 juli 2024 een controle uit. Tijdens deze inspectie zag hij een grijze drijflaag op het wateroppervlak tussen de woonboten aan de Fentener van Vlissingenkade, ter hoogte van de Jaarbeurs. Eenzelfde drijflaag werd ook waargenomen in de Veilinghaven, waar Tieland een monster van het water nam voor verder onderzoek.

Het monster werd verzonden naar onderzoeksbureau Aquon in Leiden, dat op 2 augustus de resultaten bekendmaakte. Uit het onderzoek bleek dat de drijflaag geen olie betrof, maar een hoge concentratie van Cryptomonas-soorten, een alg die niet giftig is en in bepaalde stadia een filmachtige laag op het water kan vormen. Ook werden ijzerbacteriën aangetroffen, wat in combinatie met voedingsrijk water een diversiteit aan algen bevordert.

Eerdere onderzoeken in mei en juni 2024, onder andere door toezichthouder D. Dekker, wezen al uit dat er geen sprake was van minerale olie in het water. De huidige bevindingen bevestigen dat er geen gevaar is voor de waterkwaliteit.

Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten en benadrukt dat de drijflaag geen risico vormt voor mens en milieu.

Zie in de bijlage het volledige rapport zoals opgemaakt door het waterschap.