Oproep aan de Utrechtse gemeenteraad: Woonboten en watersporters moeten definitief wijken voor Utrechtse bouwplannen.   

Oproep aan de Utrechtse gemeenteraad: Woonboten en watersporters moeten definitief wijken voor Utrechtse bouwplannen.

Oproep aan de Utrechtse gemeenteraad  

 Ten behoeve van de nieuwe woonwijk aan het Merwedekanaal zijn er in totaal 6 bruggen gepland. Donderdag as neemt de gemeenteraad van Utrecht hierover een onomkeerbaar besluit. Een besluit dat de aanleg van deze bruggen mogelijk maakt.  Deze bruggen zijn, zonder overleg of kennisgeving vooraf met betrokkenen ingetekend voor respectievelijk de deelgebieden 4, 5 en 6. 

Binnen plangebied 5 is, zo stelt de gemeente zoveel mogelijk rekening gehouden met bestaande waarden. De grondposities van de 5 private eigenaren die in de Quote 500 voorkomen en de gemeente als 6e grondeigenaar worden hiermee optimaal beschermd. 

Het gevolg hiervan is wel dat de pijn van de ontwikkeling volledig wordt afgewikkeld buiten de grenzen van het plangebied.  

Buiten het plangebied zijn echter ook “waarden” die het verdienen om beschermd te worden.  Wij vragen u voor de Utrechters die sporten op het kanaal, wonen aan het groene plantsoen of aan de kade in een woonboot op te komen.  

Tussen de 2 bestaande bruggen in deelgebied 5, die nog geen 1000m uit elkaar liggen zijn nu 3 nieuwe fiets- en voetgangersbruggen gepland. 
3 bruggen die ervoor moeten zorgen dat de nieuwe bewoners straks geen 6 minuten te voet of 2 minuten op de fiets kost om het Merwedekanaal over te steken. Bruggen die Utrecht per stuk bijna 5 miljoen gaan kosten.   

3 bruggen die het onze olympiërs in spé onmogelijk maakt om hun 1000 meter rechte baan te roeien. De waterscouts belemmert om kinderen in Utrecht kennis te laten maken met het plezier maar ook de gevaren van water. De historische varende schepen inclusief het Statenjacht min of meer gijzelt in de Veilinghaven.  

3 bruggen waardoor 6 tot 9 ligplaatsen voor woonboten verloren gaan en de bewoners hun woning gaan verliezen. Voor deze bewoners is geen vervangende (vergelijkbare) ligplaatsen in Utrecht beschikbaar. 
Wethouder Paulus Jansen (SP) heeft wel toegezegd dat gezocht zal worden naar vervangende ligplaatsen maar helaas dat is tot op heden “gebakken lucht” gebleken.
Deze gedupeerde bewoners verliezen, soms na meer dan 30 of 40 jaar op het water gewoond te hebben, hiermee niet alleen hun woning maar moeten noodgedwongen ook afscheid nemen van de door hen gekozen woonvorm op het water. 

Bruggen die leiden naar fietspaden die het Merwedeplantsoen gevaarlijk gaan doorkruisen. Een plantsoen dat nu de enige groen openbare ruimte in de wijk is dat door de bewoners van de Rivierenwijk gebruikt wordt om te spelen, hard te lopen of een rondje met de hond te wandelen. Een plantsoen waar een school aan staat waar kinderen veilig naar toe moeten kunnen. Een plantsoen met 100 jaar oude platanen die nu gekapt dreigen te worden voor bruggen die alle betrokken alleen maar slapeloze nachten oplevert.  

Zover laat u het toch niet komen?  

Namens alle gebruikers en bewoners langs en op het Merwedekanaal doen wij een beroep op u, onze volksvertegenwoordiger om as donderdag een ander geluid te laten horen. Een oproep om een besluit te nemen dat de Utrechtse bewoners van de Rivierenwijk, de bewoners op het water, alle gebruikers van het water en het openbare groen ten goede komt en geen ruimte geeft aan extra, onnodige bruggen.  

Namens hen allen, met een hoopvolle groet van in het bijzonder de sloeproeiers van Roeiploeg Utrecht, de Historische Schepen Veilinghaven, SUWO, bewoners woonboten Merwedeplantsoen, bewoners Merwedekade, waterscoutinggroep Baracuda Zeeverkenners en de Gertrudisschool  

 

Jacoline Holdijk en Amerik van Rijn 
Te bereiken via suwo@suwo.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *