Is stormschade verzekerd?

Stormschade verzekerd?

Controleer je afmeervoorzieningen!

Tijdens de zware storm op 18 januari 2007 zijn in Utrecht een paar woonboten gedeeltelijk losgeslagen, onder meer aan de Leidsekade en de Billitonkade. Aan de Billitonkade heeft dat geleid tot schade aan een buurboot.

Afmeervoorzieningen hebben geen onbeperkte houdbaarheid. Staalkabels kunnen doorroesten, touwen kunnen verrotten en afmeervoorzieningen op de kade en de boot slijten, roesten of komen los te zitten in de loop van de tijd. Ook houten afmeerpalen in het water kunnen doorrotten. Controleer dus af en toe of je boot nog goed vastzit, of laat dit controleren door een expert. Als je boot losslaat, heb je niet alleen jezelf ermee, maar ook je buren. Bovendien is het geen pretje om tijdens een vliegende storm je boot weer goed vast te leggen.

Realiseer je ook dat de verzekering de schade niet dekt als bij inspectie achteraf blijkt dat je geen deugdelijke afmeervoorzieningen had of de staalkabels allang vervangen hadden moeten worden. In je polis staat ongetwijfeld een zinsnede als: “De verzekerde moet alles doen om schade te voorkomen of te beperken”. Of: “Schade voortkomend uit onvoldoende onderhoud is van de verzekering uitgesloten.” Wacht dus niet tot de volgende storm, maar inspecteer je afmeervoorzieningen.

Annet Huizing